Stejně jako červená vína z Bordeaux jsou bílá vína Bordeaux rozděleny do několika skupin označení vymezených přísnými kritérii. Na první úrovni budeme mít Bordeaux sec označení, kde jsou bílá vína s méně než 4 g zbytkového cukru na litr a mezi 10 a 13 stupni alkoholu. Tyto vína se vyrábí z odrůdy Semillon a Sauvignon ve stejném poměru. Tento poměr poskytuje vínu svěžest a lehkost. Pak máme Bordeaux Supérieur Blanc – toto označení má některá kritéria zase přísnějších než u klasického označení Bordeaux Superieur. Používají se odrůdy Semillon, Sauvignon a Muscadelle. Tento poměr dává vínu větší zakulacenost a další aromatické látky než u označení Bordeaux sec. Dále můžeme najít Bordeaux Blancs - v některých dílčích regionech také označení jako Graves nebo Entre deux Mers. Půdy v těchto dílčích oblastech jsou konkrétnější a dělají některá bílá vína více složitější, ale zase více svěžejší a kulatější. Bordeaux bílé víno bude ideálně doprovázet mořské plody, aperitiv s přáteli nebo ryby. Pokud se vám líbí složitost a svěžest těchto vín jsou ideálně pro vás!
Pojďme otevřít láhev a vychutnat si skvělý zážitek z tohoto vína (odkaz vína bordeaux Blancs wines)
Château Lestage
Bohatost a sytost Merlotu, velkorysé
aroma, dlouhá délka na patře to jsou
charakteristiky regionu St. Emilion. Hovězí pečeně a kořeněná zvěřina budou
dobře doprovázet toto víno.
Château Lys Gombaud
Toto víno se velmi podobá vínu Chateau
Lestage. Je zde cítit jeho silný charakter typický regionu St. Emilion. Zvěřina
může dobře doprovázet toto víno.